Åbningskoncert: RUDERSDAL KAMMERSOLISTER – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Rudersdal Kammersolister

Søndag den 5. august 2018 kl. 15.00

Rudersdal Kammersolister er det nye festivalensemble og åbner festivalen med en serie af mesterværker! Koncertens første halvdel er helliget årets internationale festivalkomponist, den verdensberømte Giya Kancheli fra Georgien. Hans stemningsfulde og smukke musik går lige i hjertet, også på dem der ikke er vant til ny musik.
Efter pausen spilles der et af kammermusikkens udødelige mesterværker, Brahms’ klaverkvartet i A-dur.
Rudersdal Kammersolister består af musikere bosat Øresundsregionen, der alle har gjort sig bemærket internationalt.
Rudersdal Kammersolister:
Christine Pryn, violin
Mina Fred, bratsch
Gustav Ölmedal, cello
Manuel Esperilla, klaver

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Program
Giya Kancheli (f. 1935)Having Wept for solo cello (1994)
Giya KancheliWith A Smile for Slava for cello og klaver (1997)
Giya KancheliInstead of a Tango for klavertrio (1996)
Giya KancheliIn l’istesso tempo for klaverkvartet (1997)
Johannes Brahms (1833-1897)Klaverkvartet nr. 2 i A-dur, op. 26 (1861)
Åbningskoncert: RUDERSDAL KAMMERSOLISTER - verdensberømt komponist på besøg

Rudersdal Sommerkoncerter skriver musikhistorie med åbningskoncerten 2018!
På første række sidder én af verdens allerstørste nulevende komponister: Giya Kancheli. Hans musik veksler mellem en næsten senromantisk dramatik og en enkel, sakral skønhed, der går lige i hjertet. Den er fast repertoire i de største koncertsale og spilles af førende ensembler såsom Kronos Kvartetten og New York Philharmonic.

Festivalleder Christine Pryn har samlet et nyt ensemble, Rudersdal Kammersolister, bestående af topmusikere fra Øresundsregionen. Dermed er det blevet muligt både at intensivere samarbejdet med festivalkomponisterne og opføre flere af de helt store klassikere.
Bratschisten Mina Fred er internationalt aktiv både som kammermusiker og improvisator. Hun er medlem bl.a. af Athelas Sinfonietta Copenhagen. Gustav Ölmedal er solocellist i Helsingborgs Symfoniorkester og en af Sveriges mest roste unge musikere. Manuel Esperilla kommer fra Spanien, men har nu base i Danmark, hvor han er ansat på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og spiller med bl.a. Athelas Sinfonietta Copenhagen. Rudersdal Kammersolister er allerede booket til koncerter i USA, Polen og ved Sorø Internationale Musikfestival, og der er mange nyskabende projekter i støbeskeen.

Koncertens første halvdel er helliget Kanchelis musik, og musikerne kommer på senen lidt efter lidt.
Gustav Ölmedal lægger ud med et soloværk, Efter gråden. Kancheli beskriver stykket med et citat af den russiske forfatter Andrej Bitov: ”Dette er ikke tilstanden før gråden, ej heller gråden selv. Det er tilstanden efter gråden.” Musikken bevæger sig mellem tredobbelt piano og tredobbelt forte og er koncertens mest ”moderne” værk med bl.a. orientalske skalaer. Hen mod slutningen dukker cellistens stemme op som en stille nynnen med lukket mund.

Herefter følger to korte stykker for henholdsvis to og tre musikere. Med et smil til Slava for cello og klaver er Kanchelis melodiøse fødselsdagsgave til cellolegenden Mstislav Rostropovich i anledning af hans 70-års fødselsdag. Den populære I stedet for en Tango i komponistens egen udgave for klavertrio leder tankerne hen på den argentinske tangokonge, Astor Piazzolla.

Klaverkvartetten In L’Istesso Tempo har Kancheli tilegnet sin første musiklærerinde, der underviste ham i klaver. Takket være hendes tålmodighed og pædagogiske evner kom han gennem musikskolen, selvom fodbolden og senere jazzmusikken trak mere. Titlen er en meget brugt musikalsk betegnelse, der angiver, at pulsen skal forblive den samme, selvom taktarten ændrer sig. Lytteren hjælpes dermed ikke til en forklaring på værket via en billeddannende titel, men det savner man ikke, når man hører musikken. Den er i sig selv meget stemningsfuld med sine lange, tyste passager og flydende melodistumper afbrudt af voldsomme udbrud. Luk øjnene og lyt.

Efter pausen spiller Rudersdal Kammersolister Brahms’ kendte og elskede klaverkvartet nr. 2 i A-dur. Den blev komponeret i 1861, samme år som han skrev nr. 1. Det er den mest lyriske af hans tre kvartetter og bærer præg af, at han havde studeret Schuberts musik intensivt i mange år.

Back To Top