Årstidssange og stemningsmelodier – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Duo Askou//Andersen

Tirsdag den 14. august 2018 kl. 19.30

Duo Askou//Andersen begejstrede publikum sidste år. Nu er de tilbage med et program, vi godt tør love, at du ikke har hørt nogen andre steder. Årets danske festivalkomponist, Jexper Holmen, præsenteres side om side med Danmarks store melodimester, Kai Normann Andersen. Den røde tråd i programmet er simpelthen den gode melodi!
Duo Askou//Andersen
Hanne Askou, violin
Frode Andersen, accordeon

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Program
Kai Normann Andersen (1900-1967)Div. sange inkl. Den allersidste dans, Pige træd varsomt m.fl.
Jexper Holmen (f. 1971)Årstidssange
Årstidssange og stemningsmelodier - Kai og Jexper

Umiddelbart har festivalkomponist Jexper Holmen og revykomponisten Kai Normann Andersen ikke meget med hinanden at gøre. Men det skal man ikke lade sig narre af.
Fra hvert sit udgangspunkt har de nærmet sig og søgt efter den gode, enkle melodi, som så mange er på jagt efter, men kun få evner at fange og gribe. Ørehængeren, schlageren, som man kan synge med på med det samme og ikke får ud af hovedet bagefter. På tysk kalder man det for en Ohrwurm – en øreorm – hvilket er en rammende betegnelse.

Sammen med Carl Nielsen sidder Kai Normann Andersen solidt på tronen som de største melodiskabere i dansk musik. De har begge givet danskerne et hav af uforglemmelige, tidløse melodier, som synges, spilles og høres hver dag.
Som 16-årig blev Kai Normann Andersen assistent i Handelsbanken, men studerede samtidig musikteori og klaver. I 1919 sagde han op i banken og rejste som teaterkapelmester i provinsen. Allerede 1922 blev han landskendt for sine sange til Scalarevyen, Rosen blusser, og i 1924 skrev han sin senere så berømte vise, Du gamle måne. Siden rystede han det ene hit efter det andet ud af ærmet: Gå med i lunden, Glemmer du, udødeliggjort af Liva Weel, Titte til hinanden, sunget af Marguerite Viby, og mange flere. Filmene Mød mig på Cassiopeia fra 1950 og Landmandsliv fra 1965 flyder også over af hans herlige melodier.
Kai Normann Andersen rejste ofte til Paris for at søge inspiration. Det frankofile tiltalte ham, hvad man kan fornemme i hans tonesprog, der kan give mindelser om Maurice Ravel.

Jexper Holmen er kendt for at skrive fortættet og intens musik, der flår i lytteren, men han udforsker ikke kun det rå og brutale udtryk. I sangene høres hans formidable evner som melodismed med lange, åndeløse fraser og senromantiske vendinger, men under den enkle melodi, finder man dog ofte langt mere komplicerede harmonier og modulationer. Den første årstidssang med titlen Løvfald blev komponeret til Hanne Askou som en fødselsdagsgave i 2012. Siden er samlingen drypvist udvidet og skal efter planen udkomme samlet på en cd. Arbejdstitlen var oprindeligt ”popsange”, og de er siden omarbejdet for andre instrumenter, fx orgel, (elektrisk) strygekvartet og slagtøj. Løvfald er til dato det mest populære nummer på Duo Askou//Andersens offentlige Soundcloud med over 1000 afspilninger i hele verden – så vi tør godt spå, at Holmen har hit-potentialet til fælles med Normann Andersen.

Duo Askou//Andersen har i en lang årrække dyrket den danske sangskat og den nordiske folketone, sideløbende med den klassiske kammermusik, barokmusik og ny musik. Det har foreløbig resulteret i to cd-udgivelser med stemningsfulde, instrumentale arrangementer af sange, salmer og folketoner af bl.a. Carl Nielsen, Weyse, og Schierbeck. Senere i år indspiller de Kai Normann Andersen-repertoiret, der er planlagt til udgivelse i 2019, som er 100-året for starten på hans karriere. Jexper Holmens sangunivers er der ligeledes planer om, at Duoen vil indspille på cd.

Back To Top