Celloens sjæl – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Caroline Stinson, cello - Sarah Ho, klaver

Torsdag den 29. august 2019 kl. 19.30

Cellisten Caroline Stinson og pianisten Sarah Ho har taget turen over Atlanten for at optræde ved Rudersdal Sommerkoncerter. Med sig har de et spændende og varieret program, der byder på både de store kendte og elskede klassikere af Beethoven og Fauré samt stemningsfuld musik fra deres hjemland af Joan Tower og Andrew Waggoner. De har også kastet sig over et værk af årets Sonningprismodtager, danske Hans Abrahamsen.

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Program
Ludwig van Beethoven (1770-1827)7 variationer over Bei Männern, welche Liebe fühlen WoO 46 (1801)
Hans Abrahamsen (f. 1952)Glansbilleder (1973)
Joan Tower (f. 1938)Très lent (1994)
Joan TowerWild Run (2018)
Andrew Waggoner (f. 1960)Livre (2002)
Gabriel Fauré (1845-1924)Cellosonate nr. 2 i g-mol op. 117 (1922)
Celloens sjæl

Det er en stor glæde igen at kunne byde velkommen til den fremragende canadiske cellist Caroline Stinson. Hun har tidligere gæstet Rudersdal Sommerkoncerter som medlem af Open End Ensemble og er nu tilbage i selskab med sin duopartner, pianisten Sarah Ho.

Første værk på programmet er Beethovens variationer over Bei Männern, welche Liebe fühlen, som er en arie fra Mozarts berømteste opera, Tryllefløjten. Arien kommer fra 1. akt og er en duet imellem Pamina og Papageno, som hylder kærligheden mellem mand og kone.
Mens Beethoven vil være på alles læber næste år, når hans 250-års fødselsdag fejres, så var Hans Abrahamsen det i år, hvor han modtog den prestigefulde Léonie Sonnings Musikpris. Glansbilleder har et minimalistisk præg med lange toner i celloen og gentagne rytmiske figurer i klaveret.

Amerikanske Joan Tower er også prisbelønnet, bl.a. med en Grammy og, som den første kvinde, med den fine Grawemeyer Award for Music. Très lent for cello og klaver en hyldest til den franske komponist, Oliver Messiaen. Tower fortæller selv: ”Jeg elsker de mange risici, som Messiaen løb – især at skrive så langsom musik – både tempomæssigt og i flowet af ideer og hændelser i musikken.” Wild Run er et hurtigt modstykke, og de to værker opføres gerne sammen.

Med den ekspressive komposition Livre præsenteres endnu en amerikansk komponist, Andrew Waggoner, hvis musik er blevet opført af anerkendte orkestre såsom Academy of St Martin-in-the-Fields og Los Angeles Philharmonic. Han og Stinson danner par både privat og professionelt.
Livre er i fire satser og beskriver kurven i et parforhold fra den første altopslugende kærlighed over adskillelsens smerte, afgrunden, og til det forbløffende under af sand forening. Alligevel lykkes det aldrig at kende hinandens inderste væsen. Det sidste er beskrevet i et digt af René Char, ligesom der citeres en lille bid af sangen Always af 90’er folk duoen The Story.

Koncerten afsluttes med et hop over Atlanten og tilbage i tiden. I starten af 1921 fik Fauré en bestilling fra den franske regering på en sørgemarch, der skulle opføres ved en ceremoni i anledning af 100-året for Napoleons død. Fauré kunne ikke få sørgemarchens dystre tema ud af hovedet, og efter hans eget udsagn ”transformerede det sig til en sonate”. Færdiggørelsen af værket blev forsinket pga. dårligt helbred, men i november var den klar, og han tilegnede den til sin ven og velynder, Charles Martin Loeffler. Uropførelsen fandt sted i maj 1922, hvorefter komponistkollegaen Vincent d’Indy skrev til Fauré: ”Jeg må fortælle dig, at jeg stadig er fortryllet af din smukke cellosonate. Andanten er et mesterværk af følsomhed og udtryk, og jeg elsker finalen, så livlig og indtagende. Hvor er du heldig at kunne holde dig ung på den måde!”

Caroline Stinson har givet koncerter bl.a. i Carnegie Hall og Lincoln Center i New York og ved Luzern Festival i Schweiz. Endvidere har hun undervist ved Juilliard og er nu professor ved Duke University. Sarah Ho er født i Canada og uddannet i USA ved Indiana University og Yale University. Turneer har ført hende til bl.a. Tyskland, USA og Kina, hvor hun optrådte ved den prestigefulde Harbin Summer Music Festival. Hun er endvidere vinder af flere konkurrencer i både USA og Canada.

Back To Top