Maleren og musikken – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Mazel Klezmer Band

Søndag den 26. august 2018 kl. 15.00

Den medrivende jødiske festmusik er traditionen tro lagt i hænderne på Mazel Klezmer Band, der i år har udvidet konceptet. Jødernes kultur er ikke kun toneangivende inden for musikken, men også inden for billedkunsten. Sognepræst Xenia Dalgaard fortæller om den berømte maler Marc Chagall, der voksede op i en jødisk ghetto i Hviderusland. Hans finurlige malerier indeholder ofte referencer til jødedommen.

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Programmet annonceres fra scenen
Maleren og musikken - Chagall og klezmer

En klezmerkoncert med Mazel er en fast tradition ved Rudersdal Sommerkoncerter.
Igen i år danner den stemningsfulde Langkærgaard i Gl. Holte rammen om koncerten med levende musik fuld af livsglæde, smerte, temperament, humor og flirt.
Klezmer er egentlig betegnelsen for en jødisk musiker, der tager rundt og spiller til bryllupper og familiefester. I dag bruges udtrykket om selve musikgenren, der er kendetegnet ved stor ekspressivitet og udtrykskraft, og gennem århundreder har den været obligatorisk til jødiske familiefester og bryllupper.
Klezmer stammer oprindelig fra Østeuropa, hvor jøderne slog sig ned og levede i grupperinger i Rusland, Polen, Ungarn, Rumænien og Bulgarien. Undertrykkelse og politisk pres klarede de bl.a. ved at samles om musikken og dyrke deres særegne kultur.

Som noget nyt krydres koncertoplevelsen med sognepræst Xenia Dalgaards foredrag om maleren Marc Chagall, hans liv og hans kunst. Fokus er rettet mod hans kunstneriske udtryk, hvorigennem han belyser nogle af livets store spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Hvad gør kærligheden ved os?
Chagalls liv var præget af den jødiske barndom i Hviderusland. Han måtte flygte ud af Sovjet, og hele livet længtes han tilbage til barndommens og ungdommens Vitebsk. Gennem kunsten talte han for kulturel åbenhed og religiøs tolerance, og hans poetiske, figurative stil gjorde ham allerede i hans levetid til en af mest populære moderne kunstnere,
Via slides belyses malerens kunstneriske udvikling og form samt de mange religiøse symboler i hans kunst og deres betydning. Derigennem får vi indblik i Chagalls tro og livsfundament.

I billeder og musik oplever vi Chagalls og jødernes liv gennem to verdenskrige, under jødeforfølgelser og på flere kontinenter. Mazels repertoire understøtter løbende denne fortælling ud fra temaerne: Det gamle Østeuropa, Sorgmunter musik, Exil i USA samt Religion og innovation, og publikum vil kunne nikke genkendende til kendte klezmerhits bl.a. Lekho Neranena, Besarabye og Bublicky.

Xenia Dalgaard er uddannet teolog fra Københavns Universitet og har været sognepræst ved Søllerød Kirke i 14 år. Hun fortæller om sig selv: ”Jeg har altid været optaget af, hvordan trosstof formidles, både indenfor fagteologien og også i samspil med samfundet og kunstens verden. Hvordan musikere, digtere og kunstmalere har indoptaget biblens store fortællinger, har længe interesseret mig. Gennem kunsten forsøger kunstneren at sætte ord, musik eller billede på det som er større end os, og som går ud over sprogets grænser. Nyskabelse og undren finder sted, og det kan tale stærkt ind i vores eksistens, sætte sig som billeder, følelser eller sansninger.”

Mazel blev dannet i 1998 og har givet koncerter bl.a. på Louisiana, Glyptoteket og i Den sorte Diamant. De har medvirket ved klezmerfestivaler rundt om i Europa, bl.a. Jewish Culture Festival i Kraków og i teaterforestillinger med Nyt Dansk Danseteater og Copenhagen Summer Ballet. Senest ved live stumfilmkoncert til film af Carl Th. Dreyer på Cinemateket og ved åbningen af Den Jødiske Kulturfestival i København.

Tak til Langkærgaards ejere, Anne Marie og Erik Bang Christensen, for at åbne deres gård for offentligheden og muliggøre denne sommerkoncert.

Back To Top