Nordisk-russisk for to – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Aleksander Kølbel, violin - Pål Eide, klaver

Tirsdag den 27. august 2019 kl. 19.30

Den norske pianist Pål Eide henrykkede publikum sidste år, hvor han sprang ind med kort varsel. Nu er han tilbage i selskab med violinisten Aleksander Kølbel, der spiller i DR Symfoniorkestret. De deler passionen for den russiske musik, særligt i kombination med den nordiske. Hør toner af bl.a. Grieg og Prokofiev.

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Program
Edvard Grieg (1843-1907)Sonate nr. 3 i c-mol, op. 45 (1887)
Nicklas Schmidt (f. 1976)Pavane Extrapolations (2008)
Dmitri Smirnov (f. 1948)Sonate nr. 2 op. 26 (1979)
Sergei Prokofiev (1891-1953)Sonate nr. 2 i D-dur op. 94a (1943)
Nordisk-russisk

Norges kendteste komponist, Edvard Grieg, var også en stor pianist og turnerede med sin musik over hele Europa. Han var gift med sin danske kusine Nina og opholdt sig samlet ca. 10 år i Danmark, hvor han blandt andet skrev sin berømte klaverkoncert i Søllerød. Den tredje sonate for violin og klaver er hans sidste kammerværk og hører til standard-repertoiret for violin og klaver. Den er mere dyster og mystisk end de tidligere lysere og mere folkemusikinspirerede sonater. Han sagde selv om den, at den rækker ud over det nationale til en ”videre horisont”. Det var hans mål at vise folkemusikkens universelle kraft. I værket samler han sine smukke melodier til en sublim helhed, som kombineret med stor passion kan få publikum til at sidde på kanten af stolen.

I Pavane Extrapolations udforsker Nicklas Schmidt Ravels magiske musik, som han bringer i kontakt med sin nutidige musikalsk verden, helt i tråd med betydningen af ekstrapolation, der er dannelsen af ukendte størrelser ud fra kendte sammenhænge. Man kan bl.a. høre en virtuos sats, hvor aggressive violinfraser konfronteres med udhamrede klaverakkorder, som tilfører musikken russisk tyngde. I den næstsidste ekstrapolation, der lægger ud med en demonstrativt staccato udlægning af Ravels oprindelige drømmende melodi, er det, som om Schmidt rækker tunge ad sin berømte franske kollega, og dermed inddrages også humoren.

Dmitri Smirnovs sonate nr. 2 for violin og klaver er en fødselsdagsgave til hans kone, Elena Firsova. Værket er baseret på en tolvtonerække, som er næsten identisk med åbningstemaet fra Liszts Faust Symfoni. Smirnov opdagede, at rækken i en modificeret form kunne frembringe temaet B-A-C-H, hvilket var meget passende, eftersom Elena og J.S. Bach begge har fødselsdag d. 21. marts. Selv om sonaten har en meget avanceret rytme, struktur og tonalitet, er det musik, som fra første øjeblik kan gribe lytteren i al sin skønhed og udtryksfuldhed.

Prokofievs anden violinsonate er baseret på hans fløjtesonate. Versionen for violin blev lavet til vennen David Oistrakh, mens Prokofiev levede på et tilflugtssted for kunstnere i byen Perm under 2. Verdenskrig. Udgangspunktet er de klassiske former, men med sin personlige stil, harmonik og rytme skaber han en ny verden.

Aleksander Kølbel er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Sibelius Akademiet i Helsinki. Derudover har han studeret hos den kendte violinprofessor Yevgenija Tchougaeva i Moskva. Han har spillet i DR Symfoniorkestret og Det Kgl. Kapel i mange år og optrådt som solist med ensembler og orkestre ved internationale festivaler. Som passioneret kammermusiker er han kunstnerisk leder af festivalen Kammermusik ved Hjarbæk Fjord.

Pål Eide er født i Norge og har boet i Danmark siden 1990. Han er uddannet som pianist på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og har derudover studeret i Rusland. Hans CD Grey Clouds fik opsigtsvækkende anmeldelser i den internationale musikpresse, og siden har han optrådt i direkte udsendelser i både radio og tv, bl.a. på Louisiana. Blandt kommende engagementer er en solistoptræden med Griegs Klaverkoncert i Rusland. Pål er formand for Nordisk-Russisk Musikforening.

Back To Top