Piano på polsk – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Joanna Domanska, klaver

Torsdag dag den 21. august 2018 kl. 19.30
18.30-19.00 Omvisning ved Niels Peter Stilling

Danish-Polish Friendship Prize går i år til pianisten Joanna Domanska, der har gjort en stor indsats for at sætte fokus på to jævnaldrene komponister, polske Karol Szymanowski og danske Carl Nielsen. Hør hende opføre musik af de to – og selvfølgelig klaverkomponisten over dem alle: Chopin!

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Program
Frédéric Chopin (1810-1849)Ballade i f-mol, op. 52 (1842)
Carl Nielsen (1865-1931)Humoreske-Bagateller, op. 11 (1897)
Karol Szymanowski (1882-1937)Variationer i b-mol, op. 3 (1901-1903)
Frédéric ChopinPolonaise i fis-mol, op. 44 (1841)
Karol SzymanowskiFire etuder, op. 4 (1900-1902)
Karol SzymanowskiFantasi i C-dur, op.14 (1905)
Piano på polsk - drømmerier og humor

Pianisten Joanna Domanska modtager Danish-Polish Friendship Prize 2018. Prisen er indstiftet af Rudersdal Sommerkoncerter for at understrege de kulturelle bånd mellem landene – noget, der er vigtigere end nogensinde i disse år, hvor de politiske fronter trækkes op.
Domanska har gjort en stor indsats for Carl Nielsens musik, både som udøvende pianist og som aktiv i Szymanowski Selskabet, hvor hun har været med til at sætte fokus på Nielsen og Szymanowski som komponister fra samme periode.
Efter at have bestået eksamen med udmærkelse ved konservatoriet i Katowice fortsatte hun sine studier i Paris på et stipendium fra den franske regering. Hun er prismodtager ved flere konkurrencer i Polen, Frankrig og Italien, hvor hun også har indspillet for de nationale tv- og radiostationer.

Domanska åbner koncerten med musik af Chopin, der har opnået samme status som nationalklenodie for polakkerne, som Mozart har for østrigerne. Warszawas lufthavn er opkaldt efter ham, hans billede er at finde på alt fra indkøbsnet til tedåser, og fra 1982 til 1996 kunne han ses på 5000-zlotysedlerne. Han har lagt navn til en af de største klaverkonkurrencer, og musikken er et must for alle pianister, men også noget de frygter, for man bliver sammenlignet med de største.
Balladen i f-mol er tilegnet baronesse Rothschild, der havde inviteret Chopin til at optræde i hendes parisiske residens og introducerede ham til de adelige kredse. Den regnes for den sværeste af de fire ballader, og atmosfæren er melankolsk og dyb.

Polonaisen er tilegnet en anden fornem dame, prinsesse Ludmilla de Beauveau, der var et prominent medlem af det polske emigrantsamfund i Paris. I Polen er en polonæse en traditionel dans til gallafester, men Chopin går her ud over rammerne ved bl.a. at inkorporere en mazurka, som er en karakteristisk polsk folkedans.

Karol Szymanowski er en klar nr. 2 på listen over de berømteste polske komponister, men er ikke blevet folkeeje i samme grad som Chopin. Det er synd og skam, for han er en spændende og mangefacetteret komponist. I de unge år kom inspirationen tydeligvis fra Chopin og senromantikerne, senere flirtede han med den franske impressionisme, mens de sene værker er påvirket af den stærke folkemusiktradition fra Tatrabjergene i det sydlige Polen, hvor han boede i sine sidste år. Ligesom Chopin var han selv pianist, og hans klavermusik er djævelsk svær, for han havde selv usædvanligt store hænder og kunne derfor udføre teknikker på klaveret, der er vanskelige for andre. De tre værker på programmet er skrevet inden for en periode på fem år, hvor han studerede privat i Warszawa og var med til at grundlægge Det unge Polen i musik – en bevægelse, der også eksisterede inden for billedkunst og litteratur, og som arbejdede for at skabe rum for nye tanker inden for kulturverdenen.

Ligesom Chopin har Carl Nielsen haft æren af at figurere på pengesedler, og han er det nærmeste Danmark kommer en nationalkomponist, selvom vi er lidt mere tilbageholdende med merchandise. Humoreske-Bagateller skrev Nielsen til sine egne børn, og med titler som Snurretoppen og Sprællemanden er det tydeligt et barnligt univers, han bevæger sig i.

Back To Top