Saxofonen synger – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Eva van Grinsven, saxofon - Helena Basilova, klaver

Tirsdag den 13. august 2019 kl. 19.30

Der er masser af gode melodier på programmet når saxofonen synger på bilmuseet. Eva van Grinsven og Helena Basilova kommer fra Holland, og programmet afspejler Helenas russiske rødder.

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Program
Nikolai Myaskovsky (1881-1950)Yellowed Leaves for klaver op. 31 (1928)
Elena Firsova (f. 1950)Monologue for saxofon (1993)
Elena FirsovaA Fearful Fairy Tale for klaver (2018, uropførelse)
Dmitri Smirnov (f. 1948)Evening Song for saxofon og klaver op. 56 (1990)
Sergei Rachmaninov (1873-1943)Fra Romancer op. 38 (arr. for saxofon og klaver, 1916)
Sergei Prokofiev (1891-1953)Fra 5 Mélodies (arr. for saxofon og klaver, 1920)
Alexander Basilov (1946-2007)Cradle Song (arr. for saxofon og klaver)
Saxofonen synger

Helena Basilova og Eva van Grinsven har samlet en række smukke melodier af russiske komponister. Fælles for dem alle er et stærkt emotionelt udtryk og inspirationen fra det folkelige.

Nikolai Myaskovsky var en af de betydeligste komponister i Rusland i starten af det 20. århundrede og omtales som den russiske symfonis far. På konservatoriet blev han gode venner med Prokofiev, og de delte bl.a. en stor begejstring for Grieg. Myaskovsky har komponeret ikke mindre end 27 symfonier samt en række andre orkesterværker, kammermusik, sange og klavermusik.

Firsovas Monologue er et meditativt stykke, hvor hun viser forskellige sider af saxofonen. Det er komponeret i 1993, mens klaverværket A Fearful Fairytale (Prophetic birds) er helt nyt og får sin uropførelse her. Helena Basilova har indspillet en CD med titlen Fairytales, og stykket er komponeret til den.
Evening Song af Dmitri Smirnov bevæger sig også i et eventyrligt univers. Det er et kort lyrisk stykke med en elegisk karakter, som reflekterer nogle motiver fra Boris Pasternaks digt “Like a stove scattering the ashes…”

Rachmaninov var en mester i at skrive smukke melodier. Romancerne op. 38 er blandt det sidste, han komponerede, før han forlod Rusland og aldrig vendte tilbage. De er tilegnet sopranen Nina Koshetz, som han havde en affære med. Man hører hans særprægede og udtryksfulde harmonik, og her er det saxofonen, der ”synger”.
Prokofievs melodier er også skrevet til Nina Koshetz. Han havde turneret i Californien og var inspireret af naturen. I sin dagbog beskrev han beundrende havet, ”der ved solnedgang glitrede i de smukkeste farver”. Han transkriberede senere melodierne for violin, og her spilles de for saxofon. Musikken er original med sin åndeløse intensitet. Prokofiev bevæger sig aldrig derhen, hvor man forventer, men vælger en anden retning i sidste øjeblik, hvilket giver en særlig spænding musikken.

Alexander Basilov var en ledende skikkelse i musiklivet i Moskva omkring årtusindskiftet. Helena Basilova er dybt påvirket af sin russiske baggrund og ønsker at bringe arven og traditionen videre. Sidste nummer på programmet er derfor hendes fars vuggesang i arrangement for saxofon og klaver.

Helena Basilova og Eva van Grinsven deler passionen for russisk musik og begyndte at spille sammen i 2014. De har arrangeret musik af kendte russiske komponister for saxofon og klaver og udgav i 2016 den anmelderroste CD Rendez Vous Russe på MDG Records som vandt Echo Klassik Preis for kammermusik året efter.

Helena Basilova har givet koncerter i nogle af verdens fineste koncertsale inkl. Concertgebouw, Carnegie Hall samt turneret i bl.a. Japan og Indien. Siden 2016 har hun været professor ved ArtEZ Konservatoriet i Holland. Eva van Grinsven, blev uddannet ved konservatoriet i Amsterdam, hvor hun tog eksamen med udmærkelse. Hun har optrådt med orkestre som Royal Concertgebouw Orchestra og The Netherlands Radio Philharmonic Orchestra og turneret i Europa, Kina og Japan.

Back To Top