To originaler – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Rudersdal Kammersolister

Søndag den 19. august 2018 kl. 15.00

De fire musikere i Rudersdal Kammersolister har alle stor erfaring både med ny musik og den klassiske musiktradition. Og de får brug for begge dele ved denne koncert, hvor to originaler fra hvert sit århundrede sættes over for hinanden: W.A. Mozart og Jexper Holmen. Mozart er repræsenteret med to store værker, duoen i G-dur for violin og bratsch samt klaverkvartetten i Es-dur. Af Jexper Holmen kan man høre en række korte stykker, der viser komponistens evne til både at skrive kønt og poetisk samt intenst og kraftfuldt.
Rudersdal Kammersolister
Christine Pryn, violin
Mina Fred, bratsch
Gustav Ölmedal, cello
Manuel Esperilla, klaver

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Program
Jexper Holmen (f. 1971)[im’pækt] for klaverkvartet (2018, uropførelse)
W.A. Mozart (1756-1791)Duo for violin og bratsch i G-dur, KV423 (1783)
Jexper HolmenDiamonds Dissolved for klaverkvartet (1997)
Jexper HolmenEnmesh for violin solo (2018, uropførelse)
Jexper HolmenCrystal Park for violin og klaver (1996)
W.A. MozartKlaverkvartet i Es-dur KV493
To originaler - Mozart og Jexper

Rudersdal Sommerkoncerter introducerede for et par år siden begrebet ”kontrastkoncert”. Hvor man ofte søger at programsætte musik, der passer sammen, så går vi her den modsatte vej og bygger koncerten op af værker, der peger i hver sin retning.
Det kan være en voldsom oplevelse, et clash af verdener. Men det kan også skærpe sanserne, og værkerne kan sætte hinanden i relief. Sommetider lykkes det endda at finde fælles berøringspunkter mellem kompositioner, der er skabt med vidt forskellige forudsætninger. Måske fordi musikken trods forskellige stilarter og virkemidler altid rører nogle arketypiske følelser og tanker, der ligger dybt i os alle.
I dette program kombinerer Rudersdal Kammersolister to store værker af Mozart med fire korte stykker af årets festivalkomponist, Jexper Holmen.

Konkurrence og misundelse finder man indenfor komponisternes rækker ligesom blandt andre ambitiøse mennesker. Tænk bare på Mozart/Salieri og Nielsen/Langgaard. Mozarts duo for violin og bratsch er derimod skabt på baggrund af ønsket om at hjælpe en kollega. Michael Haydn (lillebror til Joseph) havde påbegyndt en række duoer til ærkebiskop Colloredo. Pga. sygdom kunne han ikke fuldføre dem, så Mozart trådte til og skrev de sidste to.
Klaverkvartetten i Es-dur er den anden og sidste af en serie, der egentlig skulle have bestået af tre kvartetter. Mozart fik bestillingen i 1785 af musikforlæggeren Franz Anton Hoffmeister, der også selv var komponist. Den første kvartet (g-mol) faldt imidlertid ikke i forlæggerens smag – han mente ikke, at den kunne sælges og ophævede derfor aftalen. Mozart besluttede dog alligevel at skrive én mere, og den blev i stedet udgivet i England.

To af Jexper Holmens værker er fra hans studietid i 90’erne, mens de to andre er helt nye og uropføres ved koncerten. Musikken spænder vidt og bevæger sig mellem vilde udbrud og lyriske, næsten senromantiske fraser. Han har selv skrevet programnoterne:

im’pækt’]vb – substance for piano quartet
Stykket er skrevet til Rudersdal Kammersolister. Titlen er verbet impact (presse ind, presse sammen, have skadelig indvirkning) skrevet med lydskrift, så ingen forveksler det med substantivet impact. Titlen har tryk på anden stavelse.

Diamonds Dissolved
Højt og kraftigt og dybt og kraftigt og højt og svagt og kraftigt og højt og hurtigere og kraftigt og svagt og kun svagt og svagt og kraftigt og højt og dybt og langsommere og højt og svagt og kraftigt og kraftigt og svagt og hurtigere og dybt og kraftigt og svagt og mudret sammen og samtidig højt og svagt og kraftigt samtidig og højt og lidt dybt også og kraftigt hele tiden og højt og også dybt og hverken højt eller dybt og højt og højt og svagt og kraftigt og det modsatte og højt og kraftigt og diminuendo og kraftigt.

Enmesh
Instrumentet bliver udsat for musikken.

Crystal Park
I 1982 var jeg med skolen i Paamiut. Indbyggerne kaldte den lokale park Krystalparken, fordi der lå så mange knuste flasker.

Rudersdal Kammersolister viser med dette program, at det er et yderst alsidigt ensemble med musikere, der bevæger sig naturligt inden for flere stilarter. Læs mere om ensemblet under åbningskoncerten.

Back To Top