Verdenspremierer – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Rudersdal Kammersolister

Søndag den 18. august 2018 kl. 15.00
14.15-14.45 Omvisning ved Niels Peter Stilling

Festivalensemblet Rudersdal Kammersolister præsenterer hele to verdenspremierer af årets to internationale festivalkomponister, Elena Firsova og Dmitri Smirnov.
Hør også de festlige Polovetserdanse fra Borodins opera, Fyrst Igor og en strygetrio af Nicklas Schmidt.

Rudersdal Kammersolister
Christine Pryn, violin
Mina Fred, bratsch
John Ehde, cello
Manuel Esperilla, klaver

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Program
Elena Firsova (f. 1950)Four Seasons for klaverkvartet (uropførelse, 2019)
Dmitri Smirnov (f. 1948)to be, or not to be… op. 195 for klaverkvartet (2019, uropførelse)
Nicklas Schmidt (f. 1976)Just a Second for strygetrio (1999)
Alexandr Borodin (1833-1887)Polovetserdanse fra Fyrst Igor (1887, arr.: V. Genin)
Verdenspremierer

Elena Firsova og Dmitri Smirnov skriver musik til de største festivaler verden over, og vi er beærede over, at de har komponeret to klaverkvartetter til Rudersdal Sommerkoncerter og festivalensemblet, Rudersdal Kammersolister. Programmet byder derudover på dansk musik samt en af de mest populære russiske klassikere, Borodins Polovetserdanse.
Ideen bag Smirnovs klaverkvartet, to be, or nor to be…, er at give en ren musikalsk fremstilling af den berømte enetale fra Hamlet. Hele teksten er transformeret til melodiske fraser og placeret i bratschstemmen, der akkompagneres af de andre instrumenter. Værket er sponsoreret af Simon Rainer fra Newcastle under Lyme.
Firsova har ladet sig inspirere af de engelske årstider og beskriver i sin klaverkvartet den milde vinter, det smukke forår, den korte sommer og det lange og lidt triste efterår.

Nicklas Schmidt kommer vidt omkring med strygetrioen, Just a Second, hvor elementer fra et synkoperet jazzunivers flyder sammen med ekkoer af fransk impressionisme. Værket bevæger sig fra det melankolsk spørgende over det mere humoristisk legende dansante til russisk grotesque. Titlen kan forstås dobbelt: enten direkte oversat fra engelsk ”vent lige et øjeblik!” eller som henvisning til den hyppige brug af sekund-intervallet.

Koncerten afsluttes med de berømte Polovetserdanse fra Borodins opera, Fyrst Igor. Den er baseret på et digt fra 1200-tallet og handler om den kristne fyrstes kamp mod den hedenske, mongolske nomadestamme polovetserne, der havde angrebet og hærget russiske områder. Borodin arbejdede på operaen i næsten 20 år og var meget grundig i sin research ved bl.a. at opsøge efterkommere af polovetserstammen i Ungarn og lytte til deres folkemusik. Desværre døde han, før operaen var færdig, og det blev komponisterne Rimsky-Korsakov og Glazunov, der samlede det efterladte materiale og føjede til, hvor der manglede noget. Dansene er klimaks i 2. akt, hvor Igor og hans søn er taget til fange af polovetsernes leder, der underholder dem ved at lade sine slaver danse for dem.

Rudersdal Kammersolister blev dannet på opfordring af den anerkendte komponist, Lera Auerbach, der var festivalkomponist i 2017. I foråret 2018 spillede ensemblet sin første koncert og siden har musikerne optrådt ved flere andre festivaler og koncertrækker. Den første turné går til Rusland, hvor de i november spiller åbningskoncerten ved Soundways Festival i Skt. Petersborg.

Christine Pryn, violin, har givet koncerter i mere end 25 lande i Europa, Asien og USA og modtaget en lang række priser inkl. Musikanmelderringens Kunstnerpris og den polske Gloria Artis Medalje.

Mina Fred, bratsch, er internationalt aktiv som kammermusiker, improvisator og solist. Hun er medlem af bl.a. Athelas Sinfonietta Copenhagen og Trio Lost Frequency.

John Ehde, cello, har givet koncerter som solist og kammermusiker i USA, Europa, Asien og Canada. Han var solocellist i Helsingborgs Symfoniorkester og underviser nu ved Griegakademiet i Bergen.

Manuel Esperilla, klaver, er medlem af Athelas Sinfonietta Copenhagen og ansat ved Det Kgl. Dan- ske Musikkonservatorium. Han har været solist med flere orkestre, senest ved Sonningpriskoncerten.

Back To Top