Fra musikkens mekka – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Wiener Kammersymphonie

Søndag den 12. august 2018 kl. 15.00
14.00-14.30 Omvisning ved Niels Peter Stilling

Har man sagt klassisk musik, har man også sagt Wien. Byen har gennem århundreder været centrum for det ypperste, både hvad gælder musikere og komponister. Strygekvintetten Wiener Kammersymphonie, der bl.a. har optrådt i den berømte Musikverrein, kommer nu til Rudersdal med kufferten fuld af musik fra hjembyen. Hør klassikere af bl.a. Beethoven og Haydn.
Wiener Kammersymphonie
Cornelia Löscher, violin
Lukas Medlam, violin,
Giorgia Veneziano, bratsch
Sergio Mastro, cello
Damián Posse, kontrabas

Billetter

Billetter sælges via Billetlugen eller ved indgangen.
5-rabat: køber du billet til minimum 5 forskellige koncerter, får du 50% rabat.
5-rabat sælges kun ved indgangen, men kan forudbestilles på mail@rudersdalsommerkoncerter.dk

Program
Ludwig van Beethoven (1770-1827)Coriolan Ouverture, op. 62 (1807)
Joseph Haydn (1732-1809)Divertimento op. 0 i es-mol, Hob. II:6
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957)Märchenbilder (1910)
Giya Kancheli (f. 1935)Chiaroscuro (2010)
Hans Gál (1890-1987)5 Intermezzi, op.10 (1914)
Gustav Mahler (1860-1911)4. symfoni, 1. sats (1899-1900)
Fra musikkens mekka - klassisk fra Wien

Har man sagt klassisk musik, har man også sagt Wien. I århundreder er musikere og komponister flokkedes i byen, der har lagt navn til flere stilarter: wienerklassikken og den anden wienerskole.
Wiener Kammersymphonie blev dannet i 2006 i anledning af Mozart-året og er noget så sjældent som en strygekvintet – strygekvartet plus kontrabas. I hjembyen har kvintetten bl.a. optrådt i den prestigefulde Musikverein, og derudover har de fem musikere turneret over store dele af verdenen inkl. Sydamerika, Italien, Spanien, Frankrig og England. De har selv arrangeret musikken, som enten er orkesterværker, der har fået et kammermusikalsk touch, eller strygekvartetter, som er gjort mere symfoniske med tilføjelse af bassen.

Programmet byder selvfølgelig på masser af musik skrevet af komponister med tilknytning til Wien. Beethoven flyttede til byen som 22-årig for at studere hos Haydn og boede der resten af sit liv. Coriolan Ouverture er komponeret til en tragedie af Heinrich Joseph von Collin, en dramatiker fra Wien.
Haydn havde ernæret sig som kordreng, men mistede stillingen, da stemmen gik i overgang. Herefter to komponistkarrieren fart, og han regnes som ophavsmand til både strygekvartetten og den klassiske symfoni i fire satser – to ”skabeloner”, der har været brugt flittigt af andre komponister lige siden.

Fra Wien tager programmet en lille afstikker til Georgien/Belgien med et værk af festivalkomponist Giya Kancheli. Chiaroscuro fra 2010 er en strygekvartet skrevet som obligatorisk stykke til deltagerne i Premio Paolo Borciani konkurrencen. Titlen hentyder til en særlig anvendelse af lys og skygge inden for maleri, som bl.a. Rembrandt er kendt for at bruge.

De tre komponister i koncertens anden halvdel har et skæbnefællesskab som jøder, der måtte forlade deres hjem pga. antisemitisme.
Gustav Mahler blev uddannet som komponist og pianist ved konservatoriet i Wien i 1875, og i 1897 tiltrådte han som direktør for Wiener Hofoper (nu Staatsoper). For at øge sine chancer for at få stillingen var han konverteret fra jødedommen til katolicismen. Alligevel mærkede han en stigende antisemitisme og blev i 1907 løst fra sin kontrakt for at rejse til USA.
Den 4. symfoni blev komponeret i sommermånederne 1899 og 1900.

Korngold var vidunderbarn og fik tidligt Mahlers bevågenhed. Han var kun 13 år, da han komponerede Märchenbilder, som vidner om et helt usædvanligt overblik over struktur, harmoni og stil. I 1934 flyttede han til USA, hvor han fik en stor karriere som filmkomponist i Hollywood og vandt en Oscar i 1939.
Også Hans Gál var en stor begavelse. De 5 Intermezzi er komponeret i 1914, og året efter blev han den første modtager af Den Østrigske Statspris inden for komposition. Med støtte fra bl.a. Richard Strauss fik han stillingen som direktør for konservatoriet i Mainz, Tyskland, men da nazisterne kom til magten i 1933, blev han fyret, og alle opførelser af hans musik blev aflyst. I 1938 flygtede han med sin familie til Storbritannien og slog sig ned i Edinburgh, hvor han levede til sin død.

Back To Top