Prisvinderkoncert – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Joanna Domanska, klaver – Roman Widaszek, klarinet – Tadeusz Tomaszewski, horn

Torsdag den 22. august 2019 kl. 19.30

Danish-Polish Friendship Prize går i år til en trio med en helt speciel besætning: klaver, klarinet og horn.
De tre polske musikere har kreeret et spændende dansk-polsk program, der byder på musik af både danske og polske klassikere samt nyere værker.

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Program
Nicklas Schmidt (f. 1976)Mellem Regninger for klarinet (2007)
Krzysztof Penderecki (f. 1933)Capriccio per Radovan ll sogno di un cacciatore for horn (2012)
Karol Szymanowski (1882-1937)Præludier op. 1 for klaver (1899-1900)
Carl Nielsen (1865-1931)Fantasistykke for klarinet og klaver (1880)
Carl NielsenCanto Serioso for horn og klaver (1913)
Franciszek Lessel (1770-1838)Grand Trio i Es-dur for klarinet, horn og klaver, op. 4 (1806)
Mikolaj Górecki (f. 1971)Trio Titanic for klarinet, horn og klaver (2013)
Prisvinderkoncert

Danish-Polish Friendship Prize går i år til en trio med en usædvanlig instrumentkombination.

Pianisten Joanna Domanska er anerkendt som fortolker af Szymanowskis værker, som hun har indspillet på tre CD’er. De har alle vakt opsigt og vundet priser. Hun underviser på konservatoriet i Katowize, hvor hun selv er uddannet.
Hornisten Tadeusz Tomaszewski er uddannet på konservatoriet i Krakow. Han er første hornist i Det polske Radioorkester i Katovice og medlem af Krakow Blæserkvintet.
Roman Widaszek er professor i klarinet på konservatoriet i Katowice. Han har optrådt som solist med alle de store polske orkestre og medvirket på en lange række cd-indspilninger.
Sammen har de tre musikere indspillet værker af Carl Reinicke på plademærket DUX.

I filmen Min fynske Barndom følger vi den unge Carl Nielsen til Odense, hvor han bliver ansat som regimentsmusiker og får timer hos musiklærer Outzen, spillet af Frits Helmuth. Her skriver han sine første kompositioner i traditionel stil, sandsynligvis også Fantasistykket. Det er romantisk og viser hans beundring for N.W. Gade. Canto Serioso er derimod skrevet af den modne Carl Nielsen, der i 1910’erne var kapelmester på Det Kgl. Teater og skrev dette stykke på bestilling til en hornkonkurrence.
Mange år senere lagde Carl Nielsen navn til Carl Prisen, der i 2017 gik til Nicklas Schmidt. I hans Mellem Regninger spiller klarinettisten først kun på mundstykket. Herefter tilføjes den øverste del, hvorpå venstre hånd hviler, mens højre hånd dæmper tonen. I sidste del spilles der normalt på hele klarinetten. De to ord i titlen er begge palindromer, og stykkets sidste del er lavet som et musikalsk palindrom.

Polens berømteste nulevende komponist, Penderecki, gør også brug af alternative spillemåder i Jægerens Drøm, hvor der både pustes og synges i hornet. Stykket er skrevet til den kroatiske hornvirtuos Radovan Vlatkovic, som havde uropført hans hornkoncert fire år tidligere.
Også Górecki er et verdenskendt musiknavn. Henryk Górecki opnåede med sin 3. symfoni, Sorgens Sange, et salg på mere end en million plader. Sønnen, Mikolaj Górecki, har komponeret, siden han var teenager. Han bor i USA og er meget produktiv. Trio Titanic er et stemningsmættet værk, der mindes det berømte skibsforlis.

Kammerværker med valdhorn er ikke almindelige, men heldigvis har polakken Franciszek Lessel ydet sit bidrag med Grand Trio, hvor klarinet og horn er i samspil med klaveret. Lessel studerede hos Haydn i Wien i flere år, hvad man tydeligt kan fornemme på hans stil. Det er wienerklassik, når det er bedst: klart, venligt og veldisponeret.
Polen kan opvise en række internationalt kendte komponister, heriblandt Karol Szymanowski. Hans stil er stærkt personlig, inspireret af snart sagt alt fra Wagner og Chopin over Ravel og Debussy til polsk folkemusik og østerlandsk musik og filosofi. Han formåede dog at sammensmelte de mange musikalske inspirationer til en klangverden af stor skønhed, mystik og originalitet. Hans opus 1 er et tidligt værk, hvor klavermestre som Chopin og Skrjabin er de umiddelbare forbilleder.

Back To Top