Stumfilm og klezmer – Rudersdal Sommerkoncerter skip to Main Content

Mazel

Søndag den 1. september 2019 kl. 15.00

Det er en tradition, at Rudersdal Sommerkoncerter afsluttes med en festlig koncert med Mazel. I år sker det i den historiske biograf Reprisen, der kan fejre sin 100-års fødselsdag, og den livlige musik akkompagnerer en stumfilm af Carl Th. Dreyer.

Mazel
Mette Smidl, violin
Kristoffer Nybye, klarinet
Frode Andersen, accordeon
Michael Møller, mandolin, guitar og kontrabas
Ronen Thalmay, klaver

Billetter

Billetter sælges via Ticketmaster eller ved indgangen

Stumfilm og klezmer

Velkommen til stumfilmskoncert: en 97-årig Dreyer-film i en 100-årig biograf!
Rudersdal Sommerkoncerter afrundes traditionen tro af Mazel Klezmerband. Som noget nyt i år danner biografteatret Reprisen en smuk ramme om afslutningskoncerten, der vil forme sig som en unik visuel-musikalsk oplevelse, når bandet live akkompagnerer Carl Th. Dreyers sort-hvide stumfilmsklassiker Elsker hverandre.
Stumfilmskoncerten er en del af fejringen af Reprise Teatrets 100-års fødselsdag, der markeres med en række særarrangementer i august og september.

Mazel er det første klezmerband, der har kombineret den sorgmuntre jødiske folkemusik med stumfilm. Musikerne følger filmens dramatiske begivenheder med en lydkulisse af stemningsfuld og medrivende klezmer, der både understøtter og fremhæver handlingen i håb og lykke såvel som i sorg og tragedie.
De trofaste Mazel-fans vil genkende smukke og kendte melodiforløb fra bandets albums, som flettes ind i lydbilledet side om side med nykomponerede temaer og spontant opståede musikalske ideer!
Med andre ord kan alt ske, når Mazels musikere hver især og sammen lader sig inspirere af nuet og filmens handling.

Jødehad og revolutionsgejst er nogle af ingredienserne i Carl Th. Dreyers fjerde film fra 1922, Elsker hverandre, som er produceret i Tyskland med originaltitlen, Die Gezeichneten. Filmen udspiller sig i Rusland i 1905, hvor pigen Hanne-Liebe bor i den jødiske ghetto i en landsby. Hun er gode venner med den ariske dreng, Fedja, som senere viser sig at være anti-semit og støtter jøde-udrensninger. Deres veje krydses på skæbnesvanger vis i Sankt Petersborg, hvortil Hanne-Liebe har fulgt sin elskede Sascha, der har meldt sig under de revolutionæres røde faner. Politispionen Rylowitsch sladrer om hende og Sascha, og hun bliver sendt tilbage til sin landsby. Men forfølgelserne stopper ikke; Rylowitsch indleder en pogrom…

Carl Theodor Dreyer anses af mange som dansk films første store instruktør, men også i den internationale filmhistorie har han status som en af de vigtigste filmkunstnere. Han lavede stumfilm, tonefilm og kortfilm i Danmark, Tyskland og Frankrig og huskes i særdeleshed for mesterværkerne Jeanne d’Arcs lidelse og død, Vredens dagog Ordet.
Han blev født udenfor ægteskab og bortadopteret som toårig. Kort efter døde hans biologiske mor, og Dreyers filmatiseringer af tragiske kvindeskæbner tolkes af flere filmforskere som et biografisk træk i hans film. Elsker hverandre er ingen undtagelse.
Jeanne d’Arcs lidelse og død fra 1928, blev i 2010 kåret til verdens bedste film foran Orson Welles’ Citizen Kanei en canadisk afstemning, hvor branchefolk og et udvalgt publikum blev bedt om at give deres bud på alle tiders mest indflydelsesrige film. Dreyer har i sin karriere lavet 14 spillefilm og 8 kortfilm.

Mazel blev dannet i 1998 og har givet koncerter bl.a. på Louisiana, Glyptoteket og i Den Sorte Diamant. De har medvirket ved klezmerfestivaler rundt om i Europa, bl.a. Jewish Culture Festival i Kraków og i teaterforestillinger med Nyt Dansk Danseteater og Copenhagen Summer Ballet.

Back To Top