Nordiske toner

Tobias van der Pals, cello - Pål Eide, klaver

OBS: kl. 18.45-19.15 fortæller Tobias van der Pals om fundet af Leopold van der Pals’ musik.

I 2022 uropførte Tobias van der Pals og Pål Eide Leopold van der Pals’ Sonate for cello og klaver fra 1906 i Carnegie Hall, New York, til stor begejstring for publikum og anmeldere. Leopold var født af dansk-hollandske forældre i Skt. Petersborg og bror til Tobias’ olderfar. Siden studietiden har Tobias arbejdet for at udbrede kendskabet til komponisten, der var et stort navn før 2. verdenskrig, men siden gik i glemmebogen. Inden koncerten fortæller han om, hvordan han opdagede bunker af håndskrevne noder på et støvet arkiv i Schweiz og gik i gang med at få noderne trykt og musikken indspillet. Cellosonaten udtrykker den kun 22-årige Leopolds dybeste følelser og blev komponeret på et sanatorium i Schweiz, hvor han var indlagt med en lungesygdom. 

Sibelius’ Malinconia blev til under tragiske omstændigheder. Først døde hans niece og halvanden måned senere en af hans egne døtre. Sorgen druknede han i alkohol, uden at det dog forhindrede ham i at arbejde. Stykket blev komponeret på kun 3 timer.

Sorgen spiller også en rolle i Griegs cellosonate, hvor han bruger temaet fra sin egen Sørgemarsj over Rikard Nordraak. Nordraak var en jævnaldrende komponistkollega, der døde kun 23 år gammel. Sonaten er skrevet efter en vanskelig tid, hvor Grieg havde været syg og mistet inspirationen, bl.a. opgav han et forsøg på at skrive en klaverkoncert nr. 2. Sonaten er tilegnet Griegs bror, John, som var en ivrig amatørcellist.
Festivalkomponist Sunleif Rasmussen er repræsenteret med klaverværket Chaindance with Shadows, der refererer til Færørernes traditionelle kædedans.

Tobias van der Pals har optrådt solistisk bl.a. med Helsingborgs Symfoniorkester og er leder af Van der Pals Kvartetten. Derudover samarbejder han jævnligt med bl.a. jazzsaxofonisten Thomas Agergaard, som han har startet en festival sammen med.
Pål Eide er en anerkendt solopianist og har fået international opmærksomhed for sine albums Grey Clouds og Pictures, det sidste indspillet på Edvard Griegs flygel. Han har været solist i Griegs klaverkoncert i Rusland (før krigen) og er leder af Musica Polaris.

Program

 

Sunleif Rasmussen (f. 1961) Chaindance with Shadows (1997-98)
Leopold van der Pals (1884-1966) Sonate for cello og klaver (1906)
Jean Sibelius (1865-1957) Malinconia (1900)
Edvard Grieg (1843-1907) Sonate for cello og klaver i a-mol (1882)

Dato

15. august 2024
}

Tidspunkt

19:30 - 120 min

Sted

Holte Sognegård, Solbakken 56, 2840 Holte