Sunleif og klassikerne

Rudersdal Kammersolister

Rudersdal Kammersolister:
Jonas Frølund, klarinet – Christine Pryn, violin – John Ehde, cello – Manuel Esperilla, klaver 

OBS: Sunleif Rasmussen fortæller fra 18.45-18.15

Vidste du, at den færøske musiktradition menes at gå helt tilbage til vikingerne?
Inden koncerten fortæller festivalkomponist Sunleif Rasmussen om, hvordan musikken i det lille nordatlantiske samfund har udviklet sig fra énstemmig sang uden instrumenter til et rigt musikliv med både klassiske komponister og popstjerner. Herefter kan du opleve hans Partita, som er et moderne tag på den gamle barokform, kendt fra bl.a. Bach.

Brahms står ved siden af et par solide danske sen-navne ved denne koncert, og ud over Rasmussen er det Nielsen, som han rent faktisk mødte.
I 1868 var Brahms på koncertturné i København og skabte ravage ved et middagsselskab med en udtalelse om, at ”hvis Thorvaldsens Museum kom til Berlin, så var det slut med Danmark”. Kun få år efter Danmarks nederlag i 1864 blev det taget meget ilde op.
26 år senere besøgte den 30-årige Carl Nielsen Brahms, som åbenbart ikke havde glemt, at han havde vakt påstyr. Han spurgte Nielsen, hvordan det gik med Thorvaldsens Museum, og den unge mand gav et kvikt svar: ”Jo, det står der endnu, hr. Doktor!”
Hvor brysk Brahms end var, så rummer hans musik stor inderlighed, kærlighed og melankoli. Klarinettrioen fra 1891 er komponeret efter en skrivekrise, hvor han faktisk havde besluttet sig for at stoppe og meddelt det til sin forlægger. Men et møde med klarinettisten Richard Mühlfeld fik inspirationen til at blomstre.

I 1904-1906 komponerede Carl Nielsen operaen Maskarade, som er en klassisk forviklingskomedie, hvor kærligheden til sidst sejrer. Karl Aage Rasmussen har lavet potpurriet Carls Masker med nogle af de populæreste temaer fra operaen.

På scenen er Rudersal Kammersolister, her som klavertrio + klarinet. De har samarbejdet med flere af tidens førende komponister, og i 2022 udkom deres første cd, som fik internationale anmelderroser inkl. topkarakteren 5 stjerner i BBC Music Magazine.

 

Program

 

Johannes Brahms (1833-1897) Klarinettrio i a-mol op. 114 (1891)
Sunleif Rasmussen (f. 1961) Partita (2008)
Carl Nielsen (1865-1931)/Karl Aage Rasmussen (f. 1947) Carls Masker (potpurri fra Maskarade)

Dato

13. august 2024
}

Tidspunkt

19:30 - 120 min

Sted

Vedbæk Station, Vedbæk Stationsvej 20A, 2950 Vedbæk